Ons onderwijs

Betekenisvol onderwijs
Obs Het Eiland gelooft in betekenisvol onderwijs waarin kinderen de wereld buiten school herkennen. In de kleuterklas leren kinderen door na te spelen, vanaf groep 3 door te onderzoeken. Elk thema koppelen we aan een activiteit buiten school, zoals een museumbezoek of onderzoek naar beestjes in de sloot. 

Naast kennisoverdracht richten we ons op een brede ontwikkeling van de leerlingen: initiatief nemen, plannen maken, samenwerken, creatief zijn, zelfsturing en probleemoplossend denken. Deze vaardigheden komen van pas in het voortgezet onderwijs en de maatschappij. Een kind dat zelfvertrouwen heeft en nieuwsgierig is, zal zich goed blijven ontwikkelen. 

Betrokkenheid van kinderen
Onze leerdoelen komen uit methodes, maar kinderen hebben inspraak in activiteiten. Dit zie je terug in themahoeken, excursies, presentaties en tentoonstellingen. Door kinderen verantwoordelijkheid te geven, vergroten we hun betrokkenheid. 

Rol van de leerkracht
Elke leerkracht begeleidt de kinderen persoonlijk, rekening houdend met wat het kind uniek maakt. Daarbij is aandacht voor waar ze goed in zijn en zorgt de leerkracht voor uitdaging. Als er iets niet zo goed gaat, geeft de leerkracht extra uitleg en hulp. 

Basisvaardigheden  

Zelfstandigheid
Wij leren kinderen vanaf vier jaar zelfstandig opdrachten uitvoeren. Naarmate ze ouder worden, worden de taken moeilijker. Zelfstandigheid betekent ook verantwoordelijkheid dragen voor werk en gedrag.  

Sociale vorming
Sociale vorming is belangrijk. We leren kinderen omgaan met elkaar, samenwerken en respect tonen. We werken met Positive Behavior Support (PBS) en Kwink (methode voor sociaal-emotioneel leren) om een veilige en motiverende leeromgeving te creëren. We maken duidelijke afspraken om een goed schoolklimaat te behouden. 

Heb je vragen over onze methodes of aanpak? Stel gerust je vragen via de mail.